Bocholtz een van de locaties tijdens de Nationale Archeologiedagen

U bent hier

Horen, zien en graven bij meer dan 300 activiteiten in Nederland op 12, 13 en 14 oktober 2018

In Bocholtz zijn tijdens de aankomende Archeologiedagen een aantal activiteiten gepland, om het Romeins Erfgoed onder de aandacht te brengen van jong en oud. Op vrijdag 12 oktober is er een programma voor basisschoolleerlingen. Op zaterdag 13 oktober kunnen kinderen tussen 8 en 12 jaar op pad met een metaaldetector en is er een wandelarrangement onder leiding van een gids.
Op zondag 14 oktober is de expositie over het Romeins verleden geopend en kan ook weer deelgenomen worden aan het wandelarrangement onder leiding van een gids.

Start op vrijdag met activiteit voor de basisschoolleerlingen
Twee groepen 5 van Basisschool Bocholtz hebben zich aangemeld om op vrijdag 12 oktober onder leiding van een deskundige gids te wandelen door de Romeinse Vallei van Bocholtz en onder andere de plek te bezoeken waar Romeinse villa’s hebben gestaan en waar vondsten zijn gedaan, zoals een muntschat. Aan het einde van de interactieve rondleiding wordt een korte demonstratie gegeven van een metaaldetector, hoe deze werkt en wat er zoal gevonden wordt.

Op zaterdag om 14 uur op pad met de metaaldetector (8-12 jaar)
Kinderen, die wel eens willen zien hoe een metaaldetector werkt en die zelf ook eens willen vasthouden en gebruiken, kunnen zich zaterdag 13 oktober om 14 uur melden bij de locatie Op de Boor, Wilhelminastraat 17 te Bocholtz. Daar is een expositie over het Romeins Verleden van Bocholtz en Simpelveld te zien, met informatiepanelen, zodat de kinderen eerst een indruk krijgen wat er in en rond Bocholtz allemaal gevonden is. Daarna gaat de groep geïnteresseerden onder begeleiding naar een locatie waar een demonstratie plaatsvindt over hoe een metaaldetector werkt en kan de jeugd zelf aan de slag om wie weet zelf wel een schat te vinden! Het programma duurt tot 16 uur.

Zaterdag en zondag om 14 en 16 uur: Wandelarrangement door de Romeinse Vallei
Op zaterdag 13 en zondag 14 oktober kunnen zowel volwassenen als kinderen inschrijven op het wandelarrangement door de Romeinse Vallei onder leiding van een gids en kennismaken met Virtual Reality door met een VR-bril de 'Villa Vlengendaal Experience' te bekijken.

De startlocatie voor dit programma is op beide dagen om 14 en 16 uur bij horecagelegenheid D'r Aowe Kino, Dr. Nolensstraat 9 in Bocholtz. Aldaar wordt koffie met vlaai geserveerd, waarna de groep op pad gaat naar de Romeinse Vallei. Onderweg vertelt de gids over het Romeins verleden van Bocholtz. De wandeling duurt ongeveer 1 uur.

De deelnamekosten zijn € 10 per persoon, zowel voor volwassenen als voor kinderen.

Na afloop kunt u in D’r Aowe Kino kennismaken met Vitual Reality en de ‘Villa Vlengendaal Experience’ beleven met een VR-bril. De kosten: hiervan bedragen € 9,50 per keer (duur 15 minuten). Hier kan met een gezin tegelijk gebruik van gemaakt worden, bijvoorbeeld. met 4 personen.

Er zijn ook combitickets verkrijgbaar voor het wandelarrangement en gebruik van de VR-bril à € 17,50 per persoon.

Voor dit programma is aanmelden verplicht bij D’r Aowe Kino via tel. 045 544 26 19 of via mail:
huize-schokker@home.nl.

Op zondag van 14 - 17 uur: Bezoek aan de expositie over het Romeins Verleden met puzzeltocht voor kinderen
In Bocholtz, in de locatie Op De Boor aan de Wilhelminastraat 17, is een expositie ingericht over het Romeins Verleden van Bocholtz en Simpelveld. Bekijk hier een replica van de sarcofaag van Simpelveld, waarvan het origineel in het Museum van Oudheden te Leiden staat. Het interieur is versierd met beeldhouwwerk en er zijn een aantal kostbaarheden in aangetroffen, die erop duiden dat hier een rijke dame in begraven is. Ook is hier de originele askist van Bocholtz te zien met bijbehorende grafgiften. Aan de hand van informatiepanelen wordt uitgelegd hoe het Romeinse leven er hier vroeger uitgezien heeft. Voor kinderen is er een prijsvraag beschikbaar, waarmee enkele mooie prijzen te winnen zijn.

De Nationale Archeologiedagen
Veel van onze verre geschiedenis ligt verrassend dichtbij. In de bodem liggen sporen die mensen ver voor ons hebben achtergelaten. Archeologen vertellen dankzij deze sporen veel over het leven van onze voorouders. Tijdens de Nationale Archeologiedagen kun je zelf het verleden ontdekken. Kom horen, zien en graven op wel meer dan 200 locaties. Bekijk welke activiteiten er te doen zijn in op www.archeologiedagen.nl.