Nieuwsbrief zomer 2020

U bent hier

Foutmelding

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in require_once() (regel 2 van /home/vidz01/domains/toeristischsimpelveld.nl/public_html/sites/all/themes/drupalexp/includes/lessc.php).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in require_once() (regel 2 van /home/vidz01/domains/toeristischsimpelveld.nl/public_html/sites/all/themes/drupalexp/includes/lessc.php).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in require_once() (regel 2 van /home/vidz01/domains/toeristischsimpelveld.nl/public_html/sites/all/themes/drupalexp/includes/lessc.php).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in require_once() (regel 2 van /home/vidz01/domains/toeristischsimpelveld.nl/public_html/sites/all/themes/drupalexp/includes/lessc.php).
 
Nieuwsbrief  10-9-2020

In deze nieuwsbrief houden wij u als (toeristische) ondernemers in de gemeenten Simpelveld en Voerendaal op de hoogte van nieuws en wetenswaardigheden. Beide gemeenten werken in toeristische zin samen onder de noemer ‘Land van Kalk’.

Coronacrisis
In mei en juni 2020 zijn er versoepelingen van de coronamaatregelen afgekondigd, waardoor de (toeristische) ondernemers met de nodige beperkingen weer aan de slag konden. Echter nog steeds zijn 1,5 meter afstand, goede hygiëne, bij klachten thuis blijven en laten testen en zoveel mogelijk thuis werken van toepassing. Zuid-Limburg laat op dit moment lage besmettingscijfers zien. Dit heeft zijn weerslag op het aantal toeristen en recreanten in deze regio.

Ondernemers kunnen voor informatie over de coronamaatregelen en vragen terecht bij het coronaloket van de Kamer van Koophandel: https://www.kvk.nl/corona/. De meest actuele informatie over het coronavirus is beschikbaar op de volgende websites: Veiligheidsregio Zuid-Limburg, GGD Zuid-Limburg en het RIVM.

Wij hopen dat de (toeristische) ondernemers vanaf 1 juni jl. nog een deel van hun jaaromzet kunnen realiseren en wensen hen sterkte in deze bijzondere tijden!

Hebt u vragen, meld u zich dan bij Roger Scheren van gemeente Simpelveld, tel. 045 - 544 83 26 of via mail: r.scheren@simpelveld.nl en bij Sandra Verjans van gemeente Voerendaal, tel. 045 - 575 33 99 of via mail: sandra.Verjans.thoma@voerendaal.nl. 

Via Belgica Convenant '21-'23
Via Belgica is de naam die is gegeven aan de 400 kilometer lange oude Romeinse heirbaan die dwars door Zuid-Limburg liep en de Franse kust verbond met het Duitse Rijnland. Deze weg is een bijzondere getuigenis van regionale en bovenregionale geschiedenis. Net als eeuwen geleden willen de samenwerkende gemeenten langs deze Romeinse weg dat deze opnieuw wordt ontsloten.
Hiertoe is in 2016 een communicatiestrategie geformuleerd, waarbinnen Via Belgica zich niet enkel op de weg richt, maar op het Romeins verleden van het aangrenzende gebied. Onder de noemer ‘Vind jouw weg’ worden gebruikers en bezoekers uitgenodigd om het gebied opnieuw te ontdekken. Hiervoor is onder andere een website ontwikkeld,
www.viabelgica.nl, een app en een drukwerk, de Via Belgica-gids, waarvan inmiddels een derde druk is verschenen.

De convenantpartners, zijnde de gemeenten Maastricht, Meerssen, Valkenburg a/d Geul, Voerendaal, Heerlen, Simpelveld, Kerkrade, Riemst (B) en de provincie Limburg, spreken naar elkaar de intentie uit, dat zij gezamenlijk de hierboven genoemde visie ten uitvoer willen brengen. Het convenant is afgelopen juni door alle partijen opnieuw bekrachtigd en betreft een intentieverklaring voor samenwerking en een financiële inspanningsverplichting voor de samenwerkende gemeenten van drie jaar van 2021 tot en met 2023.

Hebt u vragen, meld u zich dan bij Roger Scheren van gemeente Simpelveld, tel. 045 - 544 83 26 of via mail: r.scheren@simpelveld.nl en bij Sandra Verjans van gemeente Voerendaal, tel. 045 - 575 33 99 of via mail: sandra.Verjans.thoma@voerendaal.

TV-serie bij L1 ‘Schatten van de Via Belgica’
In de 8-delige serie 'Schatten van de Via Belgica' gingen presentatoren Jolien Linssen en Bart Storcken op zoek naar antwoorden op de vraag waar deze verborgen zijn. Dat bracht hen op bijzondere en onverwachte plekken. Van een -ogenschijnlijk - doodgewone akker, tot het glooiende heuvellandschap en hartje Maastricht. Op veel plekken zijn in Zuid-Limburg ondergrondse Romeinse schatten te vinden. In elke aflevering onthulde re-enactor Jos Cremers de geheimen van het Romeinse leven. Ook werd er telkens Romeins gekookt. ‘Schatten van de Via Belgica’ werd tijdens de zomermaanden wekelijks uitgezonden op dinsdag en zaterdag. Er zijn uitzendingen te zien geweest over het Romeins velreden van Landgraaf (Rimburg), Simpelveld, Voerendaal, Valkenburg, Heerlen, Meerssen, Maastricht en Riemst (B). Via deze
link kunnen de uitzendingen terug gekeken worden.

Hebt u vragen, meld u zich dan bij Roger Scheren van gemeente Simpelveld, tel. 045 - 544 83 26 of via mail: r.scheren@simpelveld.nl en bij Sandra Verjans van gemeente Voerendaal, tel. 045 - 575 33 99 of via mail: sandra.Verjans.thoma@voerendaal.nl.

Wandelroutesysteem Knopen lopen
Sinds enkele jaren bestaat onder Zuid Limburgse ondernemers en gemeenten de wens om de bestaande bewegwijzering van wandelpaden met de bekende gekleurde paaltjes om te zetten in een systeem met knooppuntnummers naar analogie van het knooppuntensysteem bij fietspaden. Inmiddels is duidelijk om hoeveel kilometers wandelpaden het gaat en welke kosten hiermee zijn gemoeid. Inmiddels zijn de meeste gemeenten akkoord.

Het bezoekmotief van de verblijfsgasten en dagjesmensen die de gemeente Simpelveld en Voerendaal bezoeken is voor 80% rust en ruimte. Wandelen past binnen dit motief. In de Visie Vrijetijdseconomie ‘Bestemming Zuid Limburg 2030’ staat Knopen Lopen genoemd als project binnen de aanzet voor het uitvoeringsprogramma om gasten te verleiden onbekende parels en gebieden te ontdekken. Ook is het mogelijk om middels thema’s gasten beter te zoneren en ondernemers daar gemakkelijker op te laten aansluiten. ‘Knopen Lopen’ zal een impuls zijn voor het recreatief wandelen. Verwacht wordt dat door het stimuleren van euregionaal ontsloten geharmoniseerde routestructuren, gemotoriseerd verkeer ontmoedigd wordt en/of verschillende verkeersstromen van elkaar gescheiden worden.

De kosten van het project ‘Knopen Lopen’ bedragen € 1,5 miljoen. Provincie Limburg draagt € 0,5 miljoen bij en het restantbedrag wordt volgens een verdeelsleutel op basis van inwoners en werkelijke kosten verdeeld onder de 16 deelnemende gemeenten.
Het project zal vanwege de omvang Europees aanbesteed worden, waarna realisatie volgt.

Hebt u vragen, meld u zich dan bij Roger Scheren van gemeente Simpelveld, tel. 045 - 544 83 26 of via mail: r.scheren@simpelveld.nl en bij Sandra Verjans van gemeente Voerendaal, tel. 045 - 575 33 99 of via mail: sandra.Verjans.thoma@voerendaal.nl.

Bezin in Zuid-Limburg en volg de camini’s
Visit (voormalige VVV) Zuid-Limburg heeft het initiatief genomen om een aantal korte wandelingen uit te geven onder de noemer ‘Bezin in Zuid-Limburg’, de zogenaamde
camini’s.
Een camini is een ‘mini camino’, oftewel een heel korte pelgrimservaring. Omdat niet iedereen weken of zelfs maanden vrij kan nemen om naar Spanje te wandelen en voor degenen, die toch graag de sfeer van de camino wil ervaren in het Zuid-Limburgse landschap, zijn er elf pelgrimswandelingen uitgezet, die allemaal langs de originele Jacobsroute liggen. Deze routes zijn door middel van spreuken en opdrachten speciaal ingericht op bezinning en bewustwording, te vergelijken met de ervaring op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.
Lopend over de echte camino kunnen stempels verzameld worden, dat is ook mogelijk als er over de camini’s wordt gelopen. Een van de camini’s loopt langs Kruisen en Kapellen in de gemeenten Simpelveld en Voerendaal, die is vermeld onder de titel
‘Kruistocht op Wandelschoenen’.

Voor meer info kunt u terecht bij Visit Zuid-Limburg - Regiomanager van Parkstad Limburg: Moniek Daniëls, tel. 043 - 60 98 85 05 of via mail: moniek.daniels@visitzuidlimburg.nl.

Romeins kunstwerk in Bocholtz
In mei 2020 voorzag kunstenares Tanja Ritterbex de pijlers van het viaduct aan de Bocholtzerweg in opdracht van de gemeente Simpelveld van Romeinse symbolen en taferelen. De in Berlijn levende kunstenares, die opgroeide in Bocholtz, werkte daar twee weken aan. In oktober wordt het project voltooid met het plaatsen van een grote Romeinse vaas van aluminium op een acht meter hoge paal, die boven het viaduct uitsteekt. Het kunstwerk heeft de naam De Ritterbecher gekregen. In dit
artikel in Dagblad De Limburger van 6 juni jl. staat meer achtergrondinformatie over de kunstenares en het kunstwerk. Tanja Ritterbex (35) maakt schilderijen, tekeningen, video’s en performances over haar dagelijks leven en gedachten in Berlijn. In 2016 ontving ze uit handen van koning Willem-Alexander de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. Inmiddels wordt haar werk internationaal verkocht en heeft ze tientallen malen in binnen- en buitenland geëxposeerd. De gemeente Simpelveld wil zich met deze blikvangers toeristisch profileren door cultuurhistorisch erfgoed zichtbaar te maken. De provincie Limburg, IBA Parkstad en gemeente Simpelveld bekostigen samen het kunstwerk.

Hebt u vragen, meld u zich dan bij Roger Scheren van gemeente Simpelveld, tel. 045 - 544 83 26 of via mail: r.scheren@simpelveld.nl.

 

Kunstwerk Dame van Voerendaal
Momenteel verrijst op het grasveldje van het Stationsplein in Voerendaal een groot kunstwerk. Het betreft het hoofd van de archeologische vondst van de buste van een Romeinse Dame. Het kunstwerk is in opdracht van de gemeente Voerendaal door het kunstenaarsduo Kanzie ontworpen om het Land van Kalk een herkenbaar gezicht te geven. Omwonenden en andere belangstellenden konden in de afgelopen weken een Kunradersteen graveren die in het kunstwerk wordt verwerkt.
De werkzaamheden zijn bijna klaar, waarna een feestelijke onthulling plaats zal vinden.
In Ubachsberg is op de hoek van de Mingersborgerweg en de Vloedsgraaf reeds eerder een herkenningspunt van Kunradersteen en cortenstaal geplaatst in de vorm van kalkletters.

Hebt u vragen, meld u zich dan bij Sandra Verjans van gemeente Voerendaal, tel. 045 - 575 33 99 of via mail: sandra.Verjans.thoma@voerendaal.nl.

 

Safari’s in het Land van Kalk
De coöperatie Land van Kalk heeft in samenwerking met het IVN een aantal rangers laten opleiden, die tijdens de zomermaanden coronaproof op pad zijn gegaan met zowel eigen inwoners als toeristen, om hen te laten kennismaken met de rust en beleving van dit gebied. Vooraf zijn er test-safari’s gehouden, die als cijfer een 8,7 kregen; de ervaringen waren erg positief.

Op de website www.landvankalk.com zijn alle safari’s vermeld, die variëren van Sportieve Safari tot Stilte Safari, van Natuursafari voor kinderen tot safari over de Via Marcus, die het Romeins thema belicht. Een aantal safari’s blijft boekbaar t/m de maand november.
Dit project is gefinancierd door de gemeenten Simpelveld en Voerendaal, IBA Parkstad en Leader.

Voor meer info kunt u terecht bij Annet Koerhuis van het Land van Kalk tel. 06 - 526 11 471 of mail: info@landvankalk.com.

 

Proef het Land van Kalk
Van vrijdag 18 t/m zondag 27 september wordt
‘Proef het Land van Kalk’ voor de tweede keer georganiseerd. In de gemeenten Simpelveld, Voerendaal, Heerlen en Gulpen-Wittem kunnen mensen op diverse locaties producten van het Land van Kalk proeven en het gebied op een actieve manier beleven. Door zoveel mogelijk buiten te organiseren en door te laten reserveren kan er veilig genoten worden van al het moois en lekkers dat Land van Kalk te bieden heeft.
Dit jaar is een fietsroute langs bijzondere plekken en horecalocaties uitgezet onder de naam ‘Bike & Bites route’. De Sint Laurentiuskerk in Voerendaal is opengesteld en organiseert speciaal voor deze gelegenheid een rondleiding. Vanaf Hof Kricheleberg in Bocholtz kan gewandeld worden met ezels, de Kunradersteengroeve verzorgt een rondleiding en Herberg de Bernardushoeve organiseert een barbecue met live muziek. In samenwerking met de organisatie van Zomerfestival Voerendaal wordt op zondag 20 september een
Land van Kalk Fair georganiseerd. Bezoekers kunnen dan genieten van wijn, jams, likeuren en koffie. Er is een fotowedstrijd en er zijn optredens. Vanwege corona wordt een beperkt aantal bezoekers toegelaten. Voorafgaand aan de fair kunnen fietsers mee met een lokale Land van Kalk ranger op BoerenLand Safari.

Voor meer info kunt u terecht bij Annet Koerhuis van het Land van Kalk tel. 06 - 526 11 471 of mail: info@landvankalk.com.

 

Routes des Vins in Land van Kalk
Afgelopen jaar heeft Visit Zuid Limburg de eerste wijnwandelroute in Zuid Limburg gelanceerd door Wittem en Wahlwiller (gemeente Gulpen-Wittem). Dit was een groot succes. Door haar kalkrijke bodem en zuidelijke, zonnige hellingen is Voerendaal rijk aan een groot aantal wijngoederen. Reden om aan te sluiten bij dit project van Visit Zuid Limburg.

Op 16 september, tijdens het Zomerfestival zal bij wijngoed Fromberg de feestelijke onthulling plaatsvinden van de beide ‘Routes des Vins’ die in de gemeente Voerendaal zijn uitgezet.
Route Ubachsberg is ca 12 km lang en loopt vanuit de Bernardushoeve via Ubachsberg langs de wijngaarden Fromberg, Sint Martinus, locatie Langenveld en wijngoed Salamander in Eyserheide. Route Winthagen is ca 8 km lang en start bij het nieuwe natuurtransferium bij de Kunradersteengroeve (zodra dit gereed is) en loopt langs hoeve Overst richting Ransdaal langs wijngoed St Martinus, vervolgens naar wijngoed Sunset Hills (thans Kunrader Vallei), en via de kern Winthagen weer terug. De wijnwandelingen zijn online te vinden via de websites van
Visit Zuid-Limburg, Land van Kalk en Toerisme Voerendaal. De bijbehorende folders zullen in de tweede helft van september bij de horeca en toeristische accommodaties worden verspreid.

Hebt u vragen, meld u zich dan bij Sandra Verjans van gemeente Voerendaal, tel. 045 - 575 33 99 of via mail: sandra.Verjans.thoma@voerendaal.nl

 

Via Coriovallum
Via Coriovallum is een nieuwe wandelroute voor pelgrims die naar Santiago de Compostela of Rome willen lopen. Behalve een oefencircuit voor beginnende pelgrims is het ook een bezinningsroute. De totale lengte is 80 km en kan eenvoudig worden opgesplitst in afstanden van 5 tot 20 km. De Via Coriovallum loopt onder andere door het Land van Kalk en raakt regelmatig de Via Belgica, de oude Romeinse weg, die van West-Frankrijk naar Keulen loopt en dwars door Zuid-Limburg voert. Op de knooppunten van de voornaamste wegen en rivieren vestigden de Romeinen wachtposten of ontstonden kleine dorpjes die uitgroeiden tot grotere nederzettingen zoals Coriovallum, het huidige Heerlen. De Via Coriovallum biedt zowel eigen bewoners als toeristen en recreantanten de mogelijkheid om er even helemaal uit te zijn, om gedachten te ordenen, het hoofd leeg te maken, nieuwe inzichten op te doen of knopen door te hakken.Het is een bijzondere wandelervaring door het Zuid Limburgse Heuvelland. Kijk op
www.viacoriovallum.nl voor meer informatie.

Hebt u vragen, meld u zich dan bij Roger Scheren van gemeente Simpelveld, tel. 045 - 544 83 26 of via mail: r.scheren@simpelveld.nl.

 

TV-uitzending Tour de L1mbourg
Op 1 september was de karavaan van het TV- en radioprogramma ‘Tour de L1mbourg’ voor de 5e keer te gast in de gemeente Simpelveld. De locatie voor de TV-opnamen was dit jaar het rangeerterrein van de Miljoenenlijn in Simpelveld. Dat leverde wederom mooie promotiebeelden op van een aantal toeristische en wielrenlocaties in de gemeente Simpelveld. Klik
hier om de uitzending terug te kijken. Op 16 september a.s. is ‘Tour de L1mbourg’ te gast bij Wijngoed Fromberg in Voerendaal.

Hebt u vragen, meld u zich dan bij Roger Scheren van gemeente Simpelveld, tel. 045 - 544 83 26 of via mail: r.scheren@simpelveld.nl en bij Sandra Verjans van gemeente Voerendaal, tel. 045 - 575 33 99 of via mail: sandra.Verjans.thoma@voerendaal.nl.

 

Euregiokrant ‘Op stap in de Drielandenregio’
De gemeente Simpelveld presenteert zich al een aantal jaren met een paginagrote
advertentie in de toeristische uitgave ‘Op stap in de Drielandenregio’. In 2020 is de advertentie geplaatst in samenwerking met gemeente Voerendaal onder de paraplu van het ‘Land van Kalk’.

De krant verschijnt voor aanvang van het toeristisch hoogseizoen in een oplage van 70.000 exemplaren en wordt verspreid via een aantal toeristische locaties in Zuid-Limburg en wordt ook huis-aan-huis verspreid in een aantal gemeenten in Zuid-Limburg (waaronder ook Simpelveld en Voerendaal).

Voor meer info kunt u terecht bij Annet Koerhuis van het Land van Kalk tel. 06 - 526 11 471 of mail: info@landvankalk.com.

 

Nieuw verzetsmonument
Gemeente Simpelveld laat een nieuw kunstwerk vervaardigen in het kader van de herdenking van 75 jaar vrijheid. Het wordt een bronzen beeld van de bekende verzetsstrijders Sjeng Coenen en Joep Francotte, die op 5 en 6 september 1944 door de Duitsers op de Cauberg in Valkenburg zijn gefusilleerd. Het kunstwerk is in feite bedoeld als eerbetoon aan alle verzetsstrijders en is van de hand van kunstenaar Wil van der Laan uit Bunde. Dit zal geplaatst worden op het plantsoen op de hoek Schoolstraat/Groene Boord in Bocholtz, naast de Koningslinde, die daar in 2013 is geplant. Een plek waar veel voorbijgangers komen, ook (toeristische) fietsers die de Kalkbaan naar Aken volgen. Op die manier is het beeld voor iedereen zichtbaar en een blijvende herinnering aan iets wat nooit vergeten mag worden. De onthulling vindt plaats op 28 september 2020 door gouverneur Theo Bovens, burgemeester Richard de Boer, wethouder Hub Hodinius en twee familieleden van de beide verzetsstrijders.

Hebt u vragen, meld u zich dan bij Roger Scheren van gemeente Simpelveld, tel. 045 - 544 83 26 of via mail: r.scheren@simpelveld.nl.

Evenementen 2020

 

Zoals bekend gaan onderstaande evenementen door.

Zomerfestival Voerendaal in Voerendaal en Simpelveld - Vrijdag 11 t/m Zondag 20 september 2020
Proef het Land van Kalk - Vrijdag 18 t/m Zondag 27 september 2020
• Sinterklaasritten De Miljoenenlijn - Zondag 29 november 2020
• Wintertref Bocholtz - December 2020
• Kribkeswandelingen - December 2020 / Januari 2021
Kerstexpres De Miljoenenlijn - Zaterdag 19 t/m Donderdag 31 december 2020
Oliebollenwandeltocht - Woensdag 30 december 2020

Linken naar website en facebookpagina Toeristische Simpelveld
Staat er op uw website al een link naar
www.toeristischsimpelveld.nl of www.toerismevoerendaal.nl?
En vergeet niet de Facebookpagina van Toeristisch Simpelveld of de Facebookpagina van het Land van Kalk te liken en de berichten te delen! Op deze wijze krijgen toeristisch Simpelveld en Voerendaal meer bekendheid!

Inschrijven op deze nieuwsbrief