Archeologisch Festival SEMPERVIVETUM

U bent hier

Archeologisch Festival


26, 27 & 28 augustus 2022

Het Archeologisch Festival SEMPERVIVETUM MMXXII (2022) is een theatervoorstelling, waarin op verschillende locaties in de Romeinse Vallei van Bocholtz scenes worden opgevoerd, met als centrale thema’s: de rol en betekenis van het Romeinse verleden voor deze streek. De scenes omvatten unieke en deels onbekende verhalen, die het waard zijn om te worden verteld. Het is bovendien een festival, waarbij op een levendige en enthousiaste wijze het leven van de inwoners van Bocholtz en omgeving in de Romeinse tijd wordt gepresenteerd. 

Romeinse Vallei
Bocholtz, een landelijk dorp omsloten door akkers, herbergt veel unieke Romeinse schatten. Het is een ware archeologische hotspot. In het gehucht Vlengendaal, lagen vier Romeinse Villae. Hier zijn zoveel vondsten gedaan, dat dit gebied nu de Romeinse Vallei heet.

Villa Vlengendaal, de best onderzochte villa in de Romeinse Vallei, was een typische Villa rustica, een Romeins boerenbedrijf. Hoewel ze de gebruikelijke symmetrie miste, zijn er veel elementen gevonden die duiden op een typische, luxe uitgeruste villa met mozaïekvloeren, marmer beklede wanden, fresco’s en vloerverwarming. Er was een badgelegenheid met wel zes verschillende vertrekken.

Villa Vlengendaal was niet de enige villa in de Romeinse Vallei. Zover bekend, lagen er nog drie andere villa’s in de buurt. Bijzonder was in 2003 de vondst van een puntgave askist, nog compleet met alle grafgiften, onderaan de helling van Villa Vlengendaal. De askist van ‘de Heer van Bocholtz’ staat nu in het MFC Op de Boor aan de Wilhelminastraat in Bocholtz.

Eerder in 1983 werd in de Romeinse Vallei, bij Villa Dellender-Butterweide, ook al een enorme muntschat van wel 700 Romeinse munten gevonden. De oudste munt dateert uit 70 na Christus en de jongste uit 257 na Christus.

De meest opzienbarende en bekendste vondst werd echter in 1930 in de kern Simpelveld gedaan. Daar werd destijds met het opgraven van een unieke ‘sarcofaag’ één van de belangrijkste archeologische vondsten uit de Romeinse tijd van Nederland gedaan. In deze kist lagen de asresten van een vrouw: ‘de Dame van Simpelveld’. Het bijzondere en unieke van deze askist is dat ze aan de binnenkant met fraai beeldhouwwerk is versierd. In het MFC Op de Boor staat een kopie van de ‘sarcofaag’ van ‘de Dame van Simpelveld’. De originele ‘sarcofaag’ kan in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden worden bezichtigd.

Openluchtfestival
Tijdens het festival verzorgt een vijftigtal vrijwilligers en acteurs in de openlucht verschillende theatervoorstellingen in de Romeinse Vallei van Bocholtz. Bezoekers wandelen samen met een verteller, in groepjes van 20 tot 30 personen langs 10 historische plekken (‘tableaus vivants’) waar acteurs een voorstelling geven over deze bijzondere plek of de vondsten die hier zijn gedaan. De scenes worden in twee talen opgevoerd: Nederlands en Ripuarisch.

Ripuarisch dialect
Het Ripuarisch dialect is een bedreigde Europese streektaal, die wordt gesproken in Zuid Noordrijn-Westfalen (rondom Keulen in Duitsland), Oostelijk Zuid-Limburg (Kerkrade, Bocholtz, Simpelveld en Vaals) en het oosten van de provincie Luik (België). Het dialect is door de Franken, die zich in de 5e eeuw na Christus in deze streek vestigden geïntroduceerd.

 

Entree & tickets

De entree voor het festival bedraagt € 7,50 (inclusief een kop koffie/thee en wafel bij terugkomst).Actuele informatie rondom het ArcheoFestival Sempervivetum MMXXII vindt u op de website www.sempervivetum.com

 

Samenwerking 
Dit unieke ArcheoFestival wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van onder andere de Provincie Limburg, de Via Belgica-gemeenten, Visit Zuid-Limburg, IBA Parkstad en gemeente Simpelveld.

 

Noteer alvast in uw agenda: 26, 27 & 28 AUGUSTUS 2022 ARCHEOLOGISCH FESTIVAL SEMPERVIVETUM MMXXII!